21 listopada 2013

Grillowana pierś z kurczaka z brokułami i kalafiorem z ziemniaczanym puree


Kolejna porcja nowości firmy Knorr - sosów do warzyw na ciepło. 
Tym razem pod ząb poszedł sos do brokułów i kalafiora.

Składniki: 

  • po 300 g brokuła i kalafiora
  • sos do warzyw na ciepło Knorr - do brokułów i kalafiora
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • ok. 400 g piersi z kurczaka 
  • ulubiona przyprawa do grillowania do kurczaka (u mnie była przyprawa do Gyrosa)
Pierś pokroić na kotlety i doprawić przyprawą. Grillować na małej ilości tłuszczu na patelni grillowej. Warzywa ugotować do miękkości. Sos wymieszać ze śmietaną i polać ugotowane warzywa, chwilę jeszcze poddusić. Podawać z grillowaną piersią i puree ziemniaczanym. 

Puree ziemniaczane: 

  • 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • sól do gotowania ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1/2 szkl. mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej 
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dodać masło, szczyptę gałki muszkatołowej i trochę mleka. Ziemniaki utłuc. Jeśli będą zbyt suche dodawać mleko dokładnie mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji ziemniaków (mają być w konsystencji jak gęsta śmietana).  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...