24 lutego 2013

Surówka z selera na słodko


Wersja dla tych co lubią nowe smaki :)

składniki na 4 porcje:

300 g selera, startego na tarce
150-200 g jabłek, startych na tarce
2-3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki śmietany 18%
80 g rodzynek, sparzonych
50 g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Można dodać więcej śmietany, jeśli seler jest suchy. W zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej rodzynek i wiórków kokosowych. 

*śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. 

Smacznego!

23 lutego 2013

Pęczak z kapustą kiszoną i grzybami


Pęczak - kasza jęczmienna. Wydaje mi się, że jest trochę zapomniana. W mojej pamięci zapadł jako przysmak świąteczny z makiem, miodem i bakaliami. Pysznie! równie dobrze sobie radzi w daniach obiadowych zamiast ryżu czy ziemniaków. Dzisiejsza moja wersja w postaci "risotto" duszona w bulionie na patelni, z dodatkiem kapusty kwaszonej i suszonych grzybów leśnych, mam nadzieję zachęci Was do jej spróbowania. 


Składniki na 4 porcje: 


  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść suszonych grzybów
  • 200 g drobno posiekanej kapusty kiszonej
  • 1 szkl. pęczaku
  • ok. 1,5 l bulionu
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • natka pietruszki
Grzyby zalewamy wrzątkiem i parzymy. Odcedzamy wodę i zalewamy kolejny raz wrzątkiem, gotujemy ok. 5 min. 

Cebulę siekamy w piórka i dusimy na patelni z pokrojonym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną kapustę i grzyby. Dusimy chwilę po czym dodajemy pęczak. I zaczynamy zabawę :) stopniowo podlewany kaszę bulionem, dusząc pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pęczak będzie al`dente. Doprawiamy przyprawami i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki. 

Smacznego!

22 lutego 2013

Rugelach - żydowskie rogaliki


Moje buszowanie w internecie zawsze kończy się wynajdywaniem nowych przepisów do wypróbowania. Tym razem wynalazłam u Gotuje, bo lubi - Rugelach - rogaliki z nadzieniem orzechowym. To tradycyjny przysmak kuchni żydowskiej przyrządzany na święto Hanukah. Ciasto kruche z dodatkiem serka kremowego sprawia, że rogaliki są bardzo smaczne. Nadzienie można modyfikować wedle gustu. Zamiast powideł, można posmarować ciasto roztopionym masłem i nadziewać tym, na co mamy ochotę :)
Zachęcam do zabawy, bo warto :)

Składniki na ok 40szt:


  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g serka śmietankowego (użyłam twarogu Delikatnego President)
  • 2 kopiaste łyżki domowego cukru waniliowego
  • ok. 300 g mąki  (2 i 1/4 szkl.) 
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych (użyłam powideł "śliwki w czekoladzie")

Masło utrzeć z serkiem do połączenia. Dodać cukier waniliowy, ucierając stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasto ma być miękkie ale zwarte. Wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić ciasto na 3 kule, które spłaszczyć i włożyć w folię. Następnie włożyć na 2 godz. do lodówki, aby ciasto odpoczęło i się schłodziło. 

Kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie orzechowe:

  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
Orzechy drobno posiekać i dodać resztę składników.

Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg na grubość 2-3 mm. Posmarować cienko powidłami. Nożem do pizzy przekroić ciasto na 4 części, a później każdą na 3. W rezultacie otrzymamy 12 kawałków ciasta. Na brzeg każdego wyłożyć trochę nadzienia i zwijać rogaliki. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 st.C, aż do zrumienienia. 
Wystudzone posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!





21 lutego 2013

Chleb z cebulą i rozmarynem na zakwasie


Lubię takie eksperymenty w kuchni. Nie zawsze moje chlebki na zakwasie wychodzą takie ładne :) A ten wyszedł wyjątkowy.. ładnie wyrośnięty, pachnący, z grubą chrupiącą skórką. Piekąc chleb zawsze mam obawy, co mi z tego wyjdzie. Za każdym razem piekę chleb z innego przepisu. Nie lubię się nudzić w kuchni, a taka niepewność i ciekawość mi na to nie pozwala :)


Składniki na 1 chlebek:

Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
  • 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 

Następnego dnia przygotować:

  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 średnie cebule
  • 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżkę oliwy
  • 1 łyżeczka soli
Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na oliwie do zrumienienia, dodać rozmaryn i odstawić do ostygnięcia. Do zaczynu dodać wodę, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Po następnej godzinie dodać cebulę i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut. 
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce. 

Smacznego!



18 lutego 2013

Domowe Lody Waniliowe

Cóż więcej chcieć dla przypomnienia lata? :)

Składniki na ok. 750 ml lodów: 

  • 4 żółtka
  • 160 g cukru
  • 250 ml tłustego mleka 
  • laska wanilii
  • 300 ml śmietanki słodkiej 30%


Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko. Laskę wanilii przeciąć na pół, a następnie wzdłuż i wyskrobać nasionka, wszystko włożyć do jajek z mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (uważać żeby nie zagotować masy). Wyjąć wanilię. Odstawić do ostygnięcia, najlepiej zostawić na noc w lodówce, aby masa się dobrze schłodziła. 
Śmietankę ubić na sztywną masę i delikatnie dodawać zimną masę jajeczną. Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Co pół godziny przemieszać, żeby lody równomiernie się mroziły i nie powstały grudki lodu. 

Opcjonalnie przez zamrożeniem można dodać bakalie (posiekane orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane) wtedy lody są jeszcze smaczniejsze! 

Gotowe podawać same lub z ulubionymi dodatkami np. likierem jajecznym lub malibu :)

Smacznego! 

17 lutego 2013

Torcik bezowy



Kiedy łapie mnie zimowa chandra lubię zrobić coś mega słodkiego na poprawę nastroju :) Ten smakołyk swoją słodyczą zaspokoi niejednego łasucha!  Idealny podczas oczekiwania na upragnioną wiosnę. 

Blaty bezowe:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki kakao
Mikserem ubić białka ze szczyptą soli na prawie sztywną masę (uważając by nie przebić białek). Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać kakao i delikatnie wymieszać. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa. 

Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować 3 okręgi, np. od średniej wielkości talerzyka deserowego. Na nie powykładać masę bezową. Masę wykładać w sporych odstępach od siebie (bezy rosną w trakcie pieczenia).

Piec w temperaturze 120ºC przez około 1 godz. 45 min do 2 godzin. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

  • masa krówkowa
Masę podgrzać w kąpieli wodnej, aby się rozrzedziła.


Składniki na krem z advocatem:
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek advocatu (opcjonalnie)

Do naczynia przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubijać do otrzymania gęstej, sztywnej masy. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. 
Do masy wlewać po łyżce likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty krem.
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie: 
1. Blat bezowy polać gdzie nie gdzie masą krówkową i nałożyć 1/3 kremu, na krem posypać część posiekanych orzechów.
2. Z kolejnymi blatami postąpić tak samo układając jeden na drugim tworząc tort. 
 Wierzch dodatkowo można przyozdobić połówkami orzechów. 
Smacznego!



15 lutego 2013

Pierogi Ze Śliwkami

Miałam ogromną chęć na odrobinę lata, więc wyciągnęłam owoce z zamrażarki i oto co z tego wyszło :) Pyszne pierożki ze śliwkami w śmietanie z prawdziwą wanilią, rodzynkami. A wszystko posypane odrobiną cukru cynamonowego. 


Ciasto pierogowe: 

  • 560 g mąki pszennej
  • 250 g gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli



Nadzienie:
  • ulubione owoce (użyłam mrożonych śliwek)


Mąkę przesiać do miski i zalać gorącą wodą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. W zagnieceniu ciasta pomógł mi Thermomix 2min./poz. Interwał. 
Odkroić część ciasta i wałkować na grubość 3 mm, wycinać krążki szklanką. Z krążków i farszu zlepiać pierogi i odkładać na oprószoną mąką deskę. Tak przygotowane pierogi gotować 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. 
Podawać z gęstą śmietaną z dodatkiem prawdziwego cukru waniliowego, oraz dodatkami według gustu :)

*Ciasto po wyrobieniu najlepiej zawinąć w folię albo włożyć w torebkę foliową i zawinąć w ręcznik aby nie stygło i nie wysychało wtedy ładnie się wałkuje. 

08 lutego 2013

Pączki z konfiturą brzoskwiniową


Muszę się przyznać, że pierwszy raz sama robiłam pączki.
To wcale nic trudnego, gdy mamy dobrze wyrobione ciasto drożdżowe. 
W tej czynności pomógł mi mój niezawodny w tych sprawach, Thermomix :) 
jeśli nie macie podobnego urządzenia musicie poprosić męża o użycie mięśni :)
Przepis pochodzi z książki TM "Radość Gotowania". 
Pączki wyszły niezwykle puszyste i smaczne. 

Składniki na ok. 25-30szt.


  • 70 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży (użyłam trochę mniej, ok. 35 g)
  • 200 g mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g margaryny, pokrojonej na kawałki
  • 500 g mąki pszennej (użyłam mąki tortowej)
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • smalec lub olej, do smażenia
  • dżem, do nadziewania


Mleko zagrzać i rozpuścić w nim drożdże (trzeba uważać, żeby nie zaparzyć drożdży). Dodać cukier, żółtka i margarynę. Zmiksować mikserem. Dodać mąkę i sól, i dobrze wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodać spirytus i jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości ciasta. 

Ciasto wyjąc z miski i na oprószonym mąką blacie rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę dżemu i dokładnie skleić. Odkładać w ciepłe miejsce do wyrastania sklejoną stroną do dołu. 

Pączki po wyrośnięciu smażyć bardzo powoli na rozgrzanym tłuszczu, aż się zarumienią. Smażyć najpierw sklejaną stronę, pod przykryciem, później odkryte smażyć na drugiej stronie. 

Wyjąć pączki i wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Lukrować, pudrować - jak kto woli :)

* Oleju do smażenia nie należy bardzo mocno rozgrzewać, w przeciwnym razie pączki spalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. 
** Pączki można nadziewać dowolnym dżemem lub marmoladą, budyniem czy też ajerkoniakiem ;)
*** pozostałe białka można zamrozić.

SMACZNEGO!!

05 lutego 2013

Czerwona fasolka po bretońsku


W dzisiejszej propozycji danie jednogarnkowe. Fasolkę w ten sposób zawsze gotowałam z tradycyjnej fasolki Jaś. Z czerwonej, jak i każdej innej wychodzi równie smaczna :)

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g fasoli "Jaś" *
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • dowolna ilość kiełbasy (ale 2 pętka wystarczą), pokrojone w kostkę
  • kawałek boczku lub skrawki wędlin, pokrojone w kostkę
  • 100g przecieru pomidorowego
  • kostka rosołowa
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek

Fasolkę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie. Dodać ziele i liść laurowy. Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażyć, dodać cebulę i chwilę poddusić. Kiedy fasolka będzie miękka dodać usmażony boczek i kiełbasę z cebulą. Dodać kostkę rosołową. Doprawić przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, majerankiem. Kiedy jest potrzeba zagęszczenia, wyjąć szklankę fasoli do miseczki i rozgnieść widelcem lub wałkiem, przełożyć z powrotem do garnka. 

* można również użyć fasolki z puszki co znacznie skróci czas przygotowania. 

Smacznego!

01 lutego 2013

Palmiery Cynamonowe


Znakomite, szybkie, po prostu pyszne! 
Lekkie, chrupiące, mocno cynamonowe. Podczas pieczenia zapraszają swoim aromatem :)
Idealne na niespodziewanych gości. Gwarantuję, że zdążycie je upiec zanim postawicie gościom kawę na stół :)  Mój Mąż oszalał na ich punkcie!  Cudowne na słodko jak i wytrawnie. Do ciasta francuskiego można zastosować dowolne nadzienie.
Składniki na 15 szt: 

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( ok. 300g )
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka cynamonu mielonego


Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwinąć, nie zdejmując z papieru. Całość ciasta posypać obficie cukrem i dłuższe boki złożyć do środka. Znów posypać cukrem i złożyć do środka, i jeszcze raz tak samo. W sumie 3 razy posypujemy cukrem i składamy za każdym razem do środka. Następnie ciasto pokroić na 1 cm paski i układać luźno na na blaszce, gdyż dużo rosną. Piec w temp. 200 st. C bez termoobiegu 15 min. lub dłużej, do momentu, kiedy będą złote. Po upieczeniu ostudzić na kratce. 

Smacznego!




Racuszki drożdżowe z jabłkami



Idealne na weekendowe śniadanie 
dla osób lubiących rozpocząć dzień na słodko... 
polecam również jako przekąska w ciągu dnia
 lub deser po obiedzie :) 


Składniki na 4 porcje: 
  • 200 g jabłek , obranych, startych na tarce
  • 250 g mleka 
  • 2 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 50 g oleju 
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 300 g mąki pszennej 
  • szczypta soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, mąkę, jajka i olej. Mikserem wymieszać składniki, aby nie było grudek. Dodać starte jabłka i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto zaczęło pracować. Smażyć na patelni z odrobiną oleju, na bardzo wolnym ogniu. Podczas wykładania placuszków na patelnię można wspomóc się drugą łyżką do zgarniania ciasta. 

* część jabłek można pokroić na kawałki, żeby były wyczuwalne w placuszkach podczas jedzenia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...