22 kwietnia 2014

Zupa krem z pokrzywy


Może nie wszyscy wiedzą, że ten wszechobecny, popularny chwast – pokrzywa,
 ma niesamowicie cenne dla naszego organizmu właściwości.

Dostarcza nam sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu);
oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;
przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie;
oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, 
wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;
obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi;
posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny
 i czerwonych krwinek w organizmie, 
w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;
uodparnia organizm;
usprawnia przemianę materii;
przywraca właściwy apetyt;
przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.

O zbieraniu i przetwarzaniu pokrzywy warto pomyśleć na wiosnę,
 gdyż w tym czasie bardzo przydadzą się naszemu organizmowi wszelkie kuracje wzmacniająco – oczyszczające. 



Składniki na 4 porcje:
  • ok. 100 g świeżej pokrzywy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 50 g żółtego sera, startego 
  • sól i pieprz do smaku
Pokrzywę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z cebulą wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą ugotowane. Dodać posiekaną pokrzywę i gotować jeszcze ok. 5 minut. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane startym serem. 

Smacznego! 






Wiosenne zupy

17 kwietnia 2014

Babka dwukolorowa


Prostsza, pyszna, niezawodna... 
puszysta, lekko piaskowa i długo zachowuje świeżość... 
to moja propozycja na babę wielkanocną :)

Składniki na formę na babkę z kominem o średnicy 24-26 cm:
  • 200 g oleju
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub rumowego
  • 10 g kakao
Jajka utrzepać z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać powoli olej. Dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, aromat i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką, aż masa będzie gładka. 2/3 ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Włożyć drugą część ciasta do formy, przemieszać widelcem jego warstwy. 
Piec 50-60 minut w 180 st.C do suchego patyczka.
Po upieczeniu dowolnie udekorować. Można babkę posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową. 

Smacznego!!



15 kwietnia 2014

Jajka marynowane


Jajka które zachwycą gości nie tylko wyglądem ale i smakiem :)

Składniki na zalewę: 
  • 6 jajek (lub więcej, w zależności od potrzeby)
  • 2 duże buraki 
  • 0,5 szkl. octu jabłkowego
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. W międzyczasie buraki obrać i pokroić na plastry. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby buraki były zakryte (maksymalnie 1,5 szkl. wody). Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte buraki odcedzić i odmierzyć 1 szkl. wywaru. Do wywaru buraczanego dodać pozostałe przyprawy i zalać ułożone wcześniej w słoju jajka tak, aby były przykryte zalewą. Tak przygotowane jajka zakręcić i przechowywać w lodówce przez ok. 12 godz. do 3 dni. Im dłużej jajka będą się marynowały tym bardziej będą różowe w środku. Po odcedzeniu jajek z zalewy przez podaniem należy opłukać je pod bieżącą wodą, gdyż z cynamonu powstaje nieprzyjemny glut :) Pokrojone jajka podawać z majonezem lub innymi dodatkami. 

Smacznego!

 zródło: http://karmelowy.pl/marynowane-jajka-w-majonezie-na-lodeczkach-z-cykorii/

Jajka na Wielkanoc

09 kwietnia 2014

Groszki z cieciorki


Pyszna i zdrowa przekąska, która śmiało może zastąpić niezdrowe chipsy :)
Ale uwaga na zęby, groszki są bardzo twarde!


Składniki na 1 szkl. groszków: 
  • puszka cieciorki*
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżeczki ulubionych przypraw
Cieciorkę odsączyć z wody i osuszyć lekko ręcznikiem papierowym, przełożyć do miski, wlać olej i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, partiami dodawać przyprawy tak, aby wszystkie ziarna były obtoczone. Cieciorkę wyłożyć na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 170 st.C przez ok. 45 minut. 

Jeśli nie chcemy otrzymać zbyt twardych groszków trzeba skrócić czas pieczenia. Podczas pieczenia można spróbować i skontrolować twardość groszków, jeśli ich twardość i smak nam odpowiada, można przerwać pieczenie. 


*można użyć zwykłej cieciorki uprzednio mocząc ją w wodzie przez noc. 

03 kwietnia 2014

Smażone jabłka w cieście kokosowym


Pyszne jabłka w cieście z dodatkiem kokosu.
Idealne na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub deser.


Składniki na 4 porcje: 

Ciasto: 
  • 1 jajo
  • 200 ml mleka
  • 100-110 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Powstanie rzadkie ciasto. 


Jabłka:
  • 4 duże jabłka, umyte i obrane
  • sok z 1/2 cytryny
  • oleju rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
Całe jabłka wydrążyć tak, aby powstała dziura. Najlepiej posłużyć się odpowiednim do tego narzędziem. Następnie pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm w ten sposób, aby każdy plaster miał dziurkę w środku. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. 
Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek maczać w cieście i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. 

źródło: http://kuchnialidla.pl



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...