Znakomite, szybkie, po prostu pyszne!
Lekkie, chrupiące, mocno cynamonowe. Podczas pieczenia zapraszają swoim aromatem :)
Idealne na niespodziewanych gości. Gwarantuję, że zdążycie je upiec zanim postawicie gościom kawę na stół :) Mój Mąż oszalał na ich punkcie! Cudowne na słodko jak i wytrawnie. Do ciasta francuskiego można zastosować dowolne nadzienie.
Składniki na 15 szt:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( ok. 300g )
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżka cynamonu mielonego
Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwinąć, nie zdejmując z papieru. Całość ciasta posypać obficie cukrem i dłuższe boki złożyć do środka. Znów posypać cukrem i złożyć do środka, i jeszcze raz tak samo. W sumie 3 razy posypujemy cukrem i składamy za każdym razem do środka. Następnie ciasto pokroić na 1 cm paski i układać luźno na na blaszce, gdyż dużo rosną. Piec w temp. 200 st. C bez termoobiegu 15 min. lub dłużej, do momentu, kiedy będą złote. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Smacznego!
Apetycznie wyglądają ;)) Idealne do kawusi :)
OdpowiedzUsuńoj tak, u mnie już zniknęły :)
UsuńPrzepięknie wyglądają! Robią wrażenie, a tak prosto się je składa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)