Mega orzechowe ciasto z maślaną masą.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka utrzepać z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. A następnie dodać zmielone orzechy. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st.C przez ok. 60 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na 2 lub 3 placki.
Składniki na masę:
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
- 1 kostka masła
Masło utrzeć na puszystą masę i ciągle ucierając dodawać powoli sparzone mlekiem orzechy.
Gotową masą przełożyć biszkopt.
Wierzch również można posmarować małą ilością masy i posypać zmielonymi orzechami.
Smacznego!
Piekne ciasto :)
OdpowiedzUsuńIdzie zima skoro pojawiają się takie przepisy. :)
OdpowiedzUsuńniestety tak :(
UsuńJak ja ubóstwiam takie ciasto! Klasyczny, maślany krem - nie ma nic lepszego ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wysoki!
OdpowiedzUsuńmhmmm wygląda przepysznie :) jak zawsze masz rękę do smakołyków :) w weekend wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńoj tak, smakołyki na słodko to jest to co lubię najbardziej :)
Usuńa niema cukru w masie chyba pomyłka
OdpowiedzUsuńnie pomyłka. Ciasto jest dość słodkie dlatego masa jest bez cukru. Orzechy i mleko już mają lekką słodycz same w sobie
UsuńWspaniałe ciasto. Szukałam przepisu na biszkopt orzechowy, wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne, polecam
UsuńW święta spróbowałam wykorzystać Twój przepis ale niestety mi nie wyszło. Nie wiem jak zrobiłaś tą masę. Samo połączenie masła, mleka i orzechów to chyba za mało. Mnie ona wyszła za rzadka. Musiałam dodać budyń żeby uratować ciasto i jak dla mnie to za mało słodki.
Usuńbardzo mi przykro, że masa się nie udała. Może za szybko dodawałaś orzechy do masła, albo orzechy były jeszcze nie ostudzone co mogło rozrzedzić masę.
Usuń