Słonecznikowiec - na samo wspomnienie ślinka cieknie :)
To ciasto jest po prostu niesamowicie pyszne!
Musicie spróbować!
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka lekko ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane ze sobą mąkę, kakao, budynie i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę o wym. ok. 25x40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przeciąć na pół tworząc 2 cienkie blaty.
Składniki na prażony słonecznik:
- 300 g łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
Masło rozpuścić z cukrem na patelni, dodać słonecznik i prażyć, ciągle mieszając, aż słonecznik się zezłoci. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony słonecznik może być posklejany, ale to nie stanowi problemu. Pukając lekko łyżką rozłupać go na sypkie ziarna.
Składniki na masę:
- 1 kostka masła, w temperaturze pokojowej
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowana w wodzie przez ok.3 godz.)
- 3/4 porcji prażonego słonecznika
Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce masy kajmakowej. Do gotowej masy dodać prażony słonecznik i wymieszać.
Na blat biszkoptu wyłożyć połowę masy i przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy, wyrównać i posypać pozostałym słonecznikiem. Odstawić do lodówki aby masa stężała.
Smacznego!
Robiłam! Ciasto zniknęło w mgnieniu oka, jedno z najlepszych jakie jadłam :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda to musi tak samo smakować))
OdpowiedzUsuńtaki sam jak moje wypieki? :p
OdpowiedzUsuńchyba nie :) przepis dostałam od Mamy w święta i jakieś 2 tyg, temu zrobiłam ciasto z jej przepisu... a też widziałam, że P.Dorota wstawiła u siebie na blogu, ale przepisu nie weryfikowałam. W internecie również jest kilka jego wersji choć nieznacznie się różnią. Ważne że ciasto wyśmienicie smakuje :)
UsuńCiekawy (bo nie spotkałam się ze słonecznikiem z wypiekiem) i, jak na warstwowe ciasto, tani przepis :). Chyba wypróbuje ten weekend.
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobne ciasto. Masz rację, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńteż lubię to ciacho:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, też go robię, jest pyszny
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńpolcam każdemu kto jeszcze nie próbował! u mnie w domu to hit szczególnie dzieciom posmakowało, jak to mówią: ciasto z ziarenkami :)
UsuńMmm, to już nie muszę dalej szukać jakie by tu ciasto dzisiaj upiec :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) jest na prawdę pyszne! proszę o relację z degustacji :)
UsuńMam pytanie czy dodac 1 lyzke proszu do pieczenia,czy 1 lyzeczke proszku ..pozdrawiam ..
OdpowiedzUsuń1 płaska łyżka lub jak kto woli 2 łyżeczki :)
UsuńMam takie obawy co do masy,czy to jest wystarczajaca ilosc na duza blaszkę? Tylko jedna kostka masla i jedna masa kajmakowa? Czy ciasto nie jest bardzo plaskie ? Zadaję to pytanie, bo mam zamiar zrobic na urodziny, a gosci bedzie sporo :)
OdpowiedzUsuńJustyna
powiem szczerze, że ciasto nie jest napakowane masą. Jeśli masz mieć dużo gości to możesz śmiało zrobić 1,5 porcji ciasta (biszkopt, masa i słonecznik) bo ciasto jest przepyszne i na pewno niewiele (jak nie wcale:-) zostanie po imprezie :)
UsuńWitam mam pytanie czy ten biszkopt wyjdzie jeśli jest tak mała ilość mąki?
OdpowiedzUsuńOkrutnie slodkie, ale i tak nie mogłam przestać jeść a na sam widok mam slinotok o.O Na szczęście w niedziele komunia córki, to zrobie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, w smaku dobre chociaż mocno słodkie, ale mi wyszło strasznie suche, aż zatykało jak się jadło. Tak jakby masa nie nawilżyła ani trochę ciasta.Wasze też były takie suche?
OdpowiedzUsuńA można dać 3 budynie czekoladowe i wówczas już bez kakao?Poza tym budyń na 0,5 litra mleka, tak? Bo są różne wielkości i na 0,75 l.mleka
OdpowiedzUsuńz tego przepisu biszkopt wychodzi wysmienity... :)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Do masy dałam 100g masła +250g serka mascarpone i kajmak. Pozdrawiam Autorkę
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Pieke bardzo często.
OdpowiedzUsuńSuper właśnie dziś upiekłam.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne. Bardzo często piekę 😊
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo piękne wysokie puszyste teraz robię masę więc zobaczymy
OdpowiedzUsuń