Pyszne jabłka w cieście z dodatkiem kokosu.
Idealne na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub deser.
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
- 1 jajo
- 200 ml mleka
- 100-110 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Powstanie rzadkie ciasto.
Jabłka:
- 4 duże jabłka, umyte i obrane
- sok z 1/2 cytryny
- oleju rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Całe jabłka wydrążyć tak, aby powstała dziura. Najlepiej posłużyć się odpowiednim do tego narzędziem. Następnie pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm w ten sposób, aby każdy plaster miał dziurkę w środku. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek maczać w cieście i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.
niezwykle kuszące :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń