Tym razem przedstawiam Wam łakoć a`la Kinder.
Pyszne, kremowe ciasto na herbatnikach z dmuchaną pszenicą.
W wersji dla dorosłych polecam podawać
z winem deserowym Monte Santi Original.
Składniki:
- 150 g herbatników
- 350 ml słodkiej śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne lub gorzkie czekolady
- 3 szkl. dmuchanej pszenicy (np. Nestle Kangus lub Puffinki z Biedronki)
Masa biała:
Czekoladę białą rozpuscić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. 200 ml śmietanki ubić na sztywną masę, dodać ok. 200 g serka mascarpone i wymieszać na najniższych obrotach miksera, dalej miksując dodawać ostudzoną czekoladę. Do masy dodać chrupki (pozostawiając garść do ozdobienia wierzchu) i wymieszać wszystko łyżką.
Masa ciemna:
Pozostałą ilość śmietanki (150 ml) ubić na sztywną masę, dodać resztę serka mascarpone i delikatnie miksując dodawać roztopioną czekoladę mleczną.
Formę o wym. 21cm wyłożyć papierem lub folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami i wyłożyć białą masę, dokładnie dociskając łyżką. Na białą masę wyłożyć koleją warstwę herbatników i masę czekoladową. Wierzch delikatnie wyrównać i posypać pozostałymi chrupkami.
Wstawić do lodówki i chłodzić przez parę godzin żeby masa dobrze stężała.
Smacznego!
Uwielbiam to ciasto, jest przepyszne <3
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto!!!!
OdpowiedzUsuń