idealne do wina deserowego Monte Santi Original.
Truskawki na cieście brownies pod brzoskwiniową pierzynką...
Ciasto:
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 17 g mąki
- 25 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jajka utrzepać ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodawać cukier. Kiedy jajka będą pulchne dodać mąkę i kakao przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (śr.22cm) wysmarowanej tłuszczem i piec w temp. 180 st. C przez 20 min. lub do suchego patyczka.
Masa:
Masa:
- 3 brzoskwinie (obrać ze skórki)
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 330 ml słodkiej śmietanki 30%
- cukier puder - do smaku
- 7 g żelatyny (1 łyżka)
- 35 g wody
- 0,4 kg truskawek
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia.
Brzoskwinie zblendować i dodać jogurt, dosłodzić do smaku. W osobnej misce śmietankę ubić na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodać masę przoskwiniowo-jogurtową i delikanie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub włożyć na kilka sekund do mikrofali, aby była płynna. Uwaga! nie wolno zagotować żelatyny.
Rozpuszczoną żelatynę dodać do powstałej wcześniej masy i wymieszać.
Formę w której piekło się ciasto umyć, osuszyć i wyłożyć folią spożywczą. Włożyć do foremki upieczone ciasto, na nie poukładać truskawki i zalać masą brzoskwiniową. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
Wierzch ciasta po stężeniu można dowolnie udekorować.
Wygląda jak marzenie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń