01 maja 2013

Latte Macchiato


Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości proponuję Wam wykonanie Latte Macchiato. 
Bardzo efektowne, a jak łatwe :)

1. W wysokiej szklance spienić mleko używając dyszy do spieniania mleka w ekspresie. Jeśli używacie metody tradycyjnej mleko przed spienieniem należy podgrzać do temp. 65 st. a następnie spienić mleko ręcznym spieniaczem. 
2. Zaparzyć espresso i delikatnie po brzegu szklanki wlać na mleko. 
3. Wierzch udekorować oprószając kakao.

Po wykonaniu zadania powinno nam powstać 3 charakterystyczne warstwy: mleko, kawa i mleczna pianka. 

Podawać z ulubionym ciastkiem :)

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Na taką kawę zawsze mam ochotę :) Najlepsza!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...