25 lutego 2014

Domowy sok przecierowy marchwiowo-owocowy


Domowy sok marchewkowo-owocowy
to pyszna, zdrowa i tania alternatywa 
dla sklepowych soków naszpikowanych syropem glukozowo-fruktozowym.

Składniki na ok.2 litry soku: 
  • 200 g marchewki, obranej 
  • 100 g banana, obranego
  • 350 g jabłek, obranych i wydrążonych
  • 800 g wody
  • 50-75 g soku z cytryny (1-2 cytryny w zależności od wielkości)
  • cukier lub miód do smaku
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka, dolewamy tyle wody, aby tylko przykryła marchew. Gotować ok. 5 minut. Dodać pozostałe składniki, całość zmiksować przy pomocy blendera przez 2-3 minuty, aż powstanie gładka papka. Dolać resztę wody, zagotować i gotować ok. 2 minut. Przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić do wystudzenia. 

Tak przygotowany, zapasteryzowany sok można przechowywać kilka tygodni. 
Smak soku zależy od wybranych owoców i marchwi, dlatego też można go modyfikować dodając preferowaną ilość cukru, miodu i soku z cytryny.

*przepis pochodzi z książki Thermomix "Radość gotowania" 




4 komentarze:

  1. W tych buteleczkach wygląda jak Frugo ;) I ja się skuszę na ten pyszny domowy soczek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo to buteleczki po Frugo specjalnie przeznaczone na sok kubusia :) są idealne, świetnie się "zamykają" po wlaniu gorącego soku, dobrze się myją bo mają szeroką szyjkę.

      Co do soku to ważne jest dobrze zmiksować marchew z owocami. ja używam thermomixa więc sprawę mam załatwioną :)

      polecam i pozdrawiam

      Usuń
  2. soczek palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  3. też robię taki w domu, kupne mają straszne dużo cukru

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...