21 stycznia 2013

Ciasto Mleczna Kanapka


Szybki i prosty biszkopt przełożony masą z mleka w proszku. W sam raz na pyszną, słodką przekąskę w szkole, pracy czy w domu. Idealna również do podania gościom. 
Kiedy nachodzi mnie ochota na słodycze, lubię zrobić coś szybkiego, prostego i nowego :)    Rezultatem ostatnich zachcianek była Mleczna Kanapka inspirowana Moimi Wypiekami.

Składniki na kakaowy biszkopt:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka i olej. Wymieszać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 lub tortownicy ok. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C ok 30 minut, do suchego patyczka. 

Składniki na mleczną masę:
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 16 g cukru wanilinowego
Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować do rozpuszczenia cukru, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć i powoli dodawać syrop mleczny dalej ucierając. Dodać przesiane mleko w proszku i utrzeć do gładkości. 


Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masą. 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 70 g masła

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. 
Gotową polewą polać ciasto.


2 komentarze:

  1. "Masło utrzeć i powoli dodawać syrop mleczny dalej ucierając. Dodać przesiane mleko w proszku i utrzeć do gładkości. " utrzec w sensie ze mozna to zmiksowac normalnie mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokłdnie, cały czas miksując, ucierając mikserem :)

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...