18 lutego 2013

Domowe Lody Waniliowe

Cóż więcej chcieć dla przypomnienia lata? :)

Składniki na ok. 750 ml lodów: 

  • 4 żółtka
  • 160 g cukru
  • 250 ml tłustego mleka 
  • laska wanilii
  • 300 ml śmietanki słodkiej 30%


Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mleko. Laskę wanilii przeciąć na pół, a następnie wzdłuż i wyskrobać nasionka, wszystko włożyć do jajek z mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje (uważać żeby nie zagotować masy). Wyjąć wanilię. Odstawić do ostygnięcia, najlepiej zostawić na noc w lodówce, aby masa się dobrze schłodziła. 
Śmietankę ubić na sztywną masę i delikatnie dodawać zimną masę jajeczną. Przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalki. Co pół godziny przemieszać, żeby lody równomiernie się mroziły i nie powstały grudki lodu. 

Opcjonalnie przez zamrożeniem można dodać bakalie (posiekane orzechy, rodzynki, owoce kandyzowane) wtedy lody są jeszcze smaczniejsze! 

Gotowe podawać same lub z ulubionymi dodatkami np. likierem jajecznym lub malibu :)

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Właśnie juz od kilku dni chodzą za mną doowe lody...jak fajnie że trafiłam na ten przepis i Twojego bloga:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam na blogu! mam nadzieję, że znajdziesz u mnie więcej inspiracji :)

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...