22 marca 2013

Pasztet z cukini i pieczarek


Na Wielkanoc polecam Wam pasztet z warzyw. Prosty i bardzo smaczny. 

Składniki na foremkę keksówkę:
  • 500 g pieczarek
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 średnie cebule
  • 150 g sera żółtego
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • ok. 1 szkl. bułki tartej
  • Vegeta, zamiast soli
  • pieprz cayenne
  • majeranek
  • słodka papryka
  • *3 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)

Pieczarki, marchewkę i cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki i dusić do momentu, aż sok odparuje. 
Do cukini i marchewki dodać uduszone pieczarki, starty żółty ser, natkę pietruszki, olej, żółtka jaj, kaszę mannę. Doprawić do smaku przyprawami. Gęstość kontrolować poprzez stopniowe dodawanie bułki tartej. Bułkę dodawać do momentu uzyskania gęstej masy. 
Białka jaj utrzepać na gęstą pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. 
Gotową masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C przez godzinę, aż wierzch się zrumieni. 

Smacznego!

* jako akcent na zbliżające się święta, do pasztetu przed pieczeniem można włożyć ugotowane na twardo jajka. 








3 komentarze:

  1. O rany, w sam raz dla mnie-ODCHUDZAJĄCY!!! te jajka chyba za dużo mi nie zaszkodzą...




    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu nie jadłem pasztetu z cukinii i pieczarek - ile to człowiek w życiu może spróbować przepisów różnej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...