12 kwietnia 2013

Leczo


Leczo - danie szybkie, proste, a że warzywne - to zdrowe! 

Składniki na 4 porcje: 
  • 2 duże cebule
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 3 papryki, najlepiej różnokolorowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kiełbasy (u mnie parówki)
  • 2 łyżki Vegety
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki lub koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju, aż lekko się zeszkli. Przełożyć do garnka. Cukinię bardzo dobrze umyć i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Kiełbasę pokroić w kostkę. 
Do garnka z cebulą włożyć paprykę, cukinię i pomidory. Lekko poddusić pod przykryciem, dodać kiełbasę i rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku Vegetą i pieprzem. 
Całość dusić 15-20 min. aż warzywa staną się miękkie. 

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Jak leczo to ja poproszę miseczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaję jeszcze pieczarki pokrojone w talarki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...