11 listopada 2013

Makaron z pieczarkami i Camembertem


Pozorne lecz bardzo smaczne i syte danie. 
Na pewno posmakuje nie tylko fanom serów pleśniowych. 
Warto spróbować! :)

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 600 g pieczarek, umytych, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 200 g śmietany 18%
  • 250 g sera pleśniowego camembert
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 40 g masła
  • sól i pieprz
  • przyprawa uniwersalna np. vegeta
  • 1 op. makaronu (np. tagliatelle, rurki, świderki)


Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy pokrojony ser, mieszając do momentu aż się rozpuści. Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Gotowy sos podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. 

Smacznego!


2 komentarze:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...