06 listopada 2013

Tarta ziemniaczana na cieście francuskim


Szybka tarta na obiad z kilku prostych składników.

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego*
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula biała, pokrojona w talarki
  • 1/2 cebuli czerwonej, pokrojona w talarki
  • kilka oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • kawałek sera żółtego, startego na tarce
  • 2 ząbki czosnku, posiekanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz kolorowy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • przyprawa do ziemniaków lub sól

Foremkę do tarty wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok 12-15 min. 
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i zblanszować w gorącej wodzie ok 10 minut. 
Na podpieczony spód ciasta wykładamy na przemian, na zakładkę zblanszowane ziemniaki, białą cebulę. Na wierzch ułożyć krążki czerwonej cebuli i oliwki. Poprószyć przyprawą do ziemniaków lub lekko posolić.
Mleko, jajko, starty ser, czosnek i przyprawy wymieszać. Zalać ziemniaki i piec w piekarniku w temp. 180 st.C przez ok. 20-25 min. aż do zrumienienia. 


*ciasto francuskie można zastąpić ciastem kruchym



6 komentarzy:

  1. Wygląda wykwintnie a na każdą kieszeń :D Proszę o więcej takich pomysłów. Z pewnością wykorzystam to dziś wieczorem na kolację z chłopakiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię takie dania, które nie wymagają zbyt dużego wysiłku, czasu i pieniędzy :) z pewnością jeszcze nie jeden taki przepis się u mnie znajdzie :) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...