13 lutego 2014

Tort kawowy na Walentynki


Kawowy tort, z lekką śmietankową masą, 
w kształcie serca,
to moja propozycja na Walentynki. 
Prosty i dosyć szybki w wykonaniu.
Do zrobienia go zainspirował mnie przepis na ciasto W-Z ;) 


Biszkopt: 
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania partiami dodawać cukier. Kiedy białka będą już dobrze utrzepane, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany wlać olej i delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką, dosypywać mąkę, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masę przełożyć do blaszki* w wym. 25x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Ciasto odstawić do wystudzenia. 
Wystudzone ciasto przeciąć na pół aby powstały dwa blaty. 

* ciasto zrobiłam z połowy porcji w tortownicy 24 cm. Następnie obcięłam brzegi biszkoptu, aby utworzyć kształt serca. 

Poncz: 
  • 100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru lub cukru z prawdziwą wanilią
Kawę można zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie. Odcedzić fusy, dolać wodę i cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił. Odstawić do wystudzenia. 

Masa: 
  • 1 litr śmietany 30% lub 36% 
  • 23 g żelatyny (8 łyżeczek lub 3,5 łyżki)
  • 50 g wody
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)

Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietanę podgrzewamy do temperatury ok. 85 st.C.

Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy cukier oraz żelatynę, dobrze wymieszać. Śmietanę ostudzić w kąpieli wodnej co chwilę mieszając. Po ostudzeniu schować do lodówki, najlepiej na noc. Po schłodzeniu ze śmietany powstanie galaretka, ale nie należy się obawiać. W tym momencie śmietanę można ubić mikserem bez obawy, że ją przebijemy i zrobi się masło. Podczas ubijania dodawać po łyżce zimnej kawy.


Taką śmietanę można mieszać z alkoholami i się nie zważy. Podczas ubijania można dolać zwykłej słodkiej śmietany 30% w celu rozcieńczania (nie będzie aż tak bardzo sztywna).

Polewa: 
  • 200 g czekolady
  • 200 g śmietanki 30%
Śmietankę podgrzać żeby była bardzo gorąca, ale uważać, żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.

Składanie ciasta: 

Na paterę położyć pierwszy blat i nasączyć go połową porcji ponczu z kawy. Kilka łyżek masy odłożyć do posmarowania boków. Część masy można przełożyć do dekoratora do tortów, aby później udekorować wierzch. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę. 
Na masę położyć drugi blat ciasta i nasączyć go ponczem. 
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ciasta obsmarować masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała. Wierzch udekorować wedle uznania. 





Słodkie Walentynki 2014Walentynki - czym TO się je?

7 komentarzy:

  1. wspaniały! uwielbiam kawowe desery, dzięki za udział w akcji walentynkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczny torcik :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiekny tort! I apetyczny nieziemsko! Na Walentynki, czy bez!
    :)

    Dziekuje za dolaczenie do akcji.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne serduszko:) na pewno smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny :) I kawowy - mój ulubiony :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...pychotka, chyba zrobię na Dzień Kobiet, oczywiście dla Panów ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do pochwalenia się na Facebooku https://www.facebook.com/KucharzenieIPieczenie

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...