17 kwietnia 2014

Babka dwukolorowa


Prostsza, pyszna, niezawodna... 
puszysta, lekko piaskowa i długo zachowuje świeżość... 
to moja propozycja na babę wielkanocną :)

Składniki na formę na babkę z kominem o średnicy 24-26 cm:
  • 200 g oleju
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub rumowego
  • 10 g kakao
Jajka utrzepać z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać powoli olej. Dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, aromat i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką, aż masa będzie gładka. 2/3 ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Do reszty ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Włożyć drugą część ciasta do formy, przemieszać widelcem jego warstwy. 
Piec 50-60 minut w 180 st.C do suchego patyczka.
Po upieczeniu dowolnie udekorować. Można babkę posypać cukrem pudrem, polukrować lub oblać polewą czekoladową. 

Smacznego!!



2 komentarze:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...