03 kwietnia 2014

Smażone jabłka w cieście kokosowym


Pyszne jabłka w cieście z dodatkiem kokosu.
Idealne na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub deser.


Składniki na 4 porcje: 

Ciasto: 
  • 1 jajo
  • 200 ml mleka
  • 100-110 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Powstanie rzadkie ciasto. 


Jabłka:
  • 4 duże jabłka, umyte i obrane
  • sok z 1/2 cytryny
  • oleju rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
Całe jabłka wydrążyć tak, aby powstała dziura. Najlepiej posłużyć się odpowiednim do tego narzędziem. Następnie pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm w ten sposób, aby każdy plaster miał dziurkę w środku. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny. 
Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek maczać w cieście i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. 

źródło: http://kuchnialidla.pl



3 komentarze:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...