01 lutego 2013

Palmiery Cynamonowe


Znakomite, szybkie, po prostu pyszne! 
Lekkie, chrupiące, mocno cynamonowe. Podczas pieczenia zapraszają swoim aromatem :)
Idealne na niespodziewanych gości. Gwarantuję, że zdążycie je upiec zanim postawicie gościom kawę na stół :)  Mój Mąż oszalał na ich punkcie!  Cudowne na słodko jak i wytrawnie. Do ciasta francuskiego można zastosować dowolne nadzienie.
Składniki na 15 szt: 

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( ok. 300g )
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka cynamonu mielonego


Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto rozwinąć, nie zdejmując z papieru. Całość ciasta posypać obficie cukrem i dłuższe boki złożyć do środka. Znów posypać cukrem i złożyć do środka, i jeszcze raz tak samo. W sumie 3 razy posypujemy cukrem i składamy za każdym razem do środka. Następnie ciasto pokroić na 1 cm paski i układać luźno na na blaszce, gdyż dużo rosną. Piec w temp. 200 st. C bez termoobiegu 15 min. lub dłużej, do momentu, kiedy będą złote. Po upieczeniu ostudzić na kratce. 

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Apetycznie wyglądają ;)) Idealne do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie wyglądają! Robią wrażenie, a tak prosto się je składa :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...