15 lutego 2013

Pierogi Ze Śliwkami

Miałam ogromną chęć na odrobinę lata, więc wyciągnęłam owoce z zamrażarki i oto co z tego wyszło :) Pyszne pierożki ze śliwkami w śmietanie z prawdziwą wanilią, rodzynkami. A wszystko posypane odrobiną cukru cynamonowego. 


Ciasto pierogowe: 

  • 560 g mąki pszennej
  • 250 g gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli



Nadzienie:
  • ulubione owoce (użyłam mrożonych śliwek)


Mąkę przesiać do miski i zalać gorącą wodą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. W zagnieceniu ciasta pomógł mi Thermomix 2min./poz. Interwał. 
Odkroić część ciasta i wałkować na grubość 3 mm, wycinać krążki szklanką. Z krążków i farszu zlepiać pierogi i odkładać na oprószoną mąką deskę. Tak przygotowane pierogi gotować 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię. 
Podawać z gęstą śmietaną z dodatkiem prawdziwego cukru waniliowego, oraz dodatkami według gustu :)

*Ciasto po wyrobieniu najlepiej zawinąć w folię albo włożyć w torebkę foliową i zawinąć w ręcznik aby nie stygło i nie wysychało wtedy ładnie się wałkuje. 

8 komentarzy:

  1. Dobry wieczór! Bardzo podoba mi się pani blog. Z przepisu oczywiście skorzystam. Zapraszam na mojego kulinarnego bloga.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję! oczywiście zajrzę na bloga :)

      Usuń
    2. Skorzystałam dzisiaj z pani przepisu. Mojej rodzinie bardzo smakowały :)

      Usuń
  2. uwielbiam pierogi na słodko ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. oj jak dawno ich nie jadłam, nabrałam ochoty na te maleństwa

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...