19 marca 2013

Krem orzechowo-czekoladowy a`la Nutella


Na całym świece posiada wielbicieli, nie tylko wśród dzieci :) Zrobiona pierwszy lecz nie ostatni raz, gdyż jestem amatorem łakoci! Moja wersja z migdałami, bo akurat takie miałam, ale następnym razem zrobię z orzechów laskowych. Różni się w smaku od oryginalnej, lecz wiadomo, taka domowa nie jest napchana chemią, substancjami wzmacniającymi smak i aromat, lecz zrobiona z kilku podstawowych składników takich jak: orzechy, czekolada, masło i mleko. 
Polecam szczególnie dla naszych małych pociech :)

Składniki na 2 słoiczki:
  • 90 g cukru pudru
  • 60 g orzechów laskowych (u mnie mielone migdały)
  • 100 g czekolady
  • 70 g masła
  • 100 g mleka

Orzechy zmielić w blenderze na papkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i jeszcze raz zmielić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Przelać do wyparzonych słoiczków, odstawić do wystygnięcia. Słoiczki zamknąć i przechowywać w lodówce. 

Wykonanie w Thermomixie:

1. Do naczynia wsypać cukier puder i orzechy, rozdrobnić 15s./obr.10
2. Dodać połamaną czekoladę i rozdrobnić 15s./obr.8
3. Dodać masło i mleko, ucierać 4 min./50 st.C/obr.2
4. Przełożyć do słoiczków i odstawić do ostudzenia. Zamknąć i przechowywać w lodówce.

* krem bezpośrednio po przygotowaniu jest płynny. Stężeje, gdy po ostudzeniu wstawimy go do lodówki.
** krem można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. o ile nie zostanie wcześniej zjedzony ;)
*** do kremu można dodać uprażone kawałki orzechów laskowych lub migdałów.




10 komentarzy:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...