21 marca 2013

Zakwas na żurek



Wkrótce Wielkanoc, zapewne u każdego w tym czasie gości żurek z białą kiełbasą. 
Dlatego też już czas najwyższy nastawić zakwas  :) 


Składniki:
  • 1 szkl. mąki żytniej razowej
  • 3 szkl. letniej przegotowanej wody
  • 3 ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • skórka z chleba razowego
  • 1 łyżka zakwasu żytniego (niekoniecznie)
Do litrowego słoika wsypać mąkę, wodę i resztę składników. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni. 




2 komentarze:

  1. Na Wielkanoc żurek musi być, ale pierwszy raz postanawiam go zrobić na własnym zakwasie, mam nadzieję, że postanowienia dotrzymam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega!
    Napewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...