10 kwietnia 2013

Akcja pieczenia chleba "w ciemno" czyli Pane al Cioccolato – włoski chleb czekoladowy



Pewna Anna Maria z bloga Kucharnia wymyśliła sobie akcję, której ideą było pieczenie tego oto chleba na całym świecie przez osoby nie znające się. Do wspólnego pieczenia chleba zgłosiło się wiele osób, w tym ja :) 
Wszyscy korzystaliśmy z jednego i tego samego przepisu na chleb. 
Mój wyszedł taki..... pyszny, mocno kakaowy, z dużymi kawałkami gorzkiej czekolady. 
Jak każdy chleb na zakwasie wymaga cierpliwości... 

Składniki na 1 foremkę keksową.

Zaczyn
  • 28 g (2 łyżki) aktywnego zakwasu
  • 32 g (1/4 szkl.) mąki chlebowej 
  • 18 g wody o temp. pokojowej
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać razem, aby dokładnie się połączyły.
Umieścić w misce i nakryć folią kuchenną. Odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, aby rano mieć gotowy do pracy zaczyn.

Ciasto właściwe
  • cały, wcześniej przygotowany zaczyn
  • 400 g mąki chlebowej (3 szkl.)
  • 250 g wody (1 szkl.)
  • 70 g miodu (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 25 g kakao (4 łyżki)
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży (1 gram) 
  • 1 łyżka soli
  • 80 g czekolady, grubo posiekanej
Wszystkie składniki - z wyjątkiem czekolady - zagnieść razem, aby dokładnie się połączyły (używając miksera, wyrabiać na średnich obrotach) aby gluten się uwolnił. Wyrabiać ok. 8-10 minut. Odstawić na 5 minut, aby ciasto "odpoczęło", a następnie dodać posiekaną czekoladę i dokładnie zagnieść - ok. 1 minuty.

Przełożyć ciasto do dużej, lekko natłuszczonej misy, nakryć folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno być ładnie wyrośnięte, czasem zajmie to mniej czasu, czasem trzeba dać ciastu czas i cierpliwie poczekać dłużej).

Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat i podzielić na 2 części*.

Każdą z części uformować na kształt kuli i odstawić, by odpoczęły na kolejne 30 minut.

Po tym czasie nadać ciastu pożądany kształt - podłużnego lub owalnego bochenka, jak kto woli. Przełożyć do koszyka do pieczenia lub formy - w zależności od tego, w czym chleb będzie pieczony.

Odstawić do końcowego wyrastania na 2,5 godz. - 3 godz. Chleby powinny ładnie wyrosnąć, podwoić swoją objętość. Ponownie, należy dać im na to czas i cierpliwie czekać, jeśli rosną za wolno**.

Piekarnik nagrzać do temperatury 205 stopni. Na dnie piekarnika ułożyć żaroodporne naczynie wypełnione szklanką wody - będzie parowała w trakcie pieczenia, dzięki czemu skórka stanie się chrupiąca.
Piec 35-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy chleb jest już gotowy.
Upieczony chleb studzić przynajmniej 1 godzinę.

* z tej porcji składników upiekłam 1 chleb w średniej wielkości foremce keksowej.
**mój sposób na wyrastanie chleba: nagrzewam lekko piekarnik do max. 50st.C wyłączam i stawiam gotowe do wyrastania chleby. Kiedy chlebki wyrosną do porządanej wielkości włączam piekarnik na odpowiednią temperaturę i piekę 5 minut dłużej niż podaje przepis. 







Wraz ze mną piekli: 

Agnieszka - from R'dam with love
Olcik - O chlebie i nie tylko
Renata Sharman - Forks'N'Canvas
Wiewióra - Dzieje kuchennej Wiewióry
Ralpheek - Old White Table 
Gospodarna Narzeczona - Na kruchym spodzie 
Kabamaiga - Sto kolorów kuchni
Łucja - Fabryka kulinarnych inspiracji
Rafał - Pan Wędzonka  
Bernika - Mój kulinarny pamiętnik
Ola - 2 smaki  
Wisła - Zapach chleba
Ula - Dzika pycha
Amber - Kuchennymi drzwiami
Mela - Pierwsze primo! 
Joanna - Smacznie z Joanną 
Kaś -  Bake&Taste
Magda - MadziaŁyga  
Kasia - Sur Nos Tables
Joanna - Różowa Kuchnia 
 Monika - Mimo-za-Monika
Anka Gmurczyk - Zaraz Ci coś ugotuję 
Grażyna - Grażyna gotuje 
Ania - Bajkorada 
Janiolka - Eksperyment sobotni
Jola - Nasze życie od kuchni 
Margarytka - Kulinarne szaleństwa Margarytki 
Jolanta - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paulina - W kuchni na Stalowej  
Lidia - Kucharzenie i Pieczenie 
Olimpia - Pomysłowe Pieczenie 
Ewa - MojeTworyPrzetwory
Siarenka - Siarenka kulinarnie   
Ewelina - Around the Kitchen Table
Ptasia - Coś niecoś 
Monika - Life by Chrupka
Kasia - Kasia Gotuje  
Ola - Sunday Bake
Adrijah - Breakfast
Klaudyna - Ziołowy Zakątek 
Joanna - Kaczodajnia 
Bee - Magazyn Kuchenny
Ola Mała - Na bogato!  
Joanna - Notatki kulinarne 
MamaKini i Kinia W garze mieszane 
Kasia Zapiski kulinarne 
Anna-Maria KUCHARNIA


Zapraszam również do obejrzenia galerii na FB , gdzie możecie zobaczyć pozostałe chleby :)

6 komentarzy:

  1. wspaniały bochenek :) fajnie było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały,pulchny chlebek!
    Dziękuję za wspólne chwile w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super Ci wyrósł. Cudo. Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oglądam je i nie mam dosyć!
    Dziękuję za wspólne pieczenie!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lidio! Wspaniale wygląda Twoja foremkowa wersja! Też mi się taka zamarzyła i następnym razem wsadzę część ciasta do formy!
    Dziękuję za wspaniałe chlebowe emocje!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...