03 kwietnia 2013

Kopytka z cebulą i pieczarkami


Kopytka zawsze robię na zapas. 
Lubię je mieć w zamrażarce na sytuacje awaryjne, kiedy nie mam pomysłu na obiad. 
Szybkie i proste w wykonaniu a zarazem smaczne, zawsze inne dzięki różnym sosom lub dodatkom.


składniki na 4 porcje:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków, dobrze wystudzonych
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka Vegety
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej masy. Na obficie posypanym mąką blacie uformować z ciasta 2 wąskie i długie wałki. Pokroić na ukośne kawałki (2 cm szerokości) i wrzucać na wrzącą wodę, gotować od 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. 
Najlepsze podane odsmażane z cebulką i pieczarkami :)

Wykonanie w Theromixie:

1. Ziemniaki, mąkę i kaszę manną rozdrobnić 10s./obr.4
2. Dodać jajko, sól i wyrobić przy pomocy kopystki 30s./Interwał.

Okrasa:
  • 2 duże cebule
  • 5 pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać i pokroić na kostkę, pieczarki umyć i obrać, pokroić na  pół plasterki. Smażyć razem na łyżce oleju do zrumienienia, doprawić solą i pieprzem. 
Podawać z kopytkami. 

* kopytka można podawać z różnymi sosami, z bukietem surówek, polane sklarowanym masłem lub ze skwarkami z cebulą.
** do przygotowania kopytek najlepiej nadają się mączyste ziemniaki, zwłaszcza ugotowane dzień wcześniej lub pozostałe z wczorajszego obiadu, dobrze schłodzone w lodówce.
*** w przypadku młodych ziemniaków należy zwiększyć ilość kaszy manny do 30g, natomiast ilość mąki zwiększać, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta.

7 komentarzy:

  1. takie z sosami uwielbiam najbardziej:)
    Ps. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopytka to jest to. Mam dokładnie jak Ty, jak już stanę do, to zapas musi być wyrobiony! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. SUUPER SMAKOWITE :)POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak prosty przepis, a jakże wspaniałe danie. Czasami człowiek ma już dość wyszukanych form i marzy mu się coś swojskiego. Do kopytek zawsze kefir z odrobiną drobno posiekanego szczypiorku. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  5. mogłabyś napisać ile zawsze ok. dajesz ziemniaków, ale w sztukach? :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi powiedzieć ile sztuk ziemniaków. Szczerze mówiąc to zawsze ziemniaków biorę na oko w zależności ile potrzebuję kopytek :)

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...