23 kwietnia 2013

Tarta na cieście francuskim z pieczarkami


Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne i można wykorzystać go na wiele sposobów... 
nadaje się do dań na słono jak i słodkich wypieków. 
Dzisiejsza propozycja to pomysł na szybki, łatwy i smaczny obiad :)


Składniki na porcję dla 2 osób:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 250 g pieczarek
  • duża cebula
  • kawałek pora
  • 50 g sera żółtego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Pieczarki obrać, przekroić na pół, a później w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i udusić na łyżce oleju na patelni z pieczarkami. Dodać kurkumę i słodką paprykę, doprawić solą i pieprzem. Por pokroić w krążki i dodać do pieczarek. Krótko poddusić i odstawić do ostudzenia. W międzyczasie formę do tarty wyłożyć ciastem francuski i ponakłuwać widelcem. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, aż będzie złote (ok.20 minut).
Gdy pieczarki z cebulą są już przestygnięte dodać połowę sera żółtego i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na upieczone ciasto, posypać pozostałym serem żółtym i zapiec w piekarniku przez kolejne 10 minut, aż nadzienie się podpiecze a ser roztopi.

Smacznego!







Czas na ciasto francuskie






2 komentarze:

  1. No to mamy niezły zbieg okoliczności, bo dostałam dzisiaj fajne pieczarki, kupiłam i zastanawiałam się co z nich zrobić. A tu trafiam na inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko ostrzegam, że zbyt dużo jedzenia z tego nie wychodzi :) taka porcja dla 2 osób :)

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...