30 sierpnia 2013

Tarta śliwkowa z polewą waniliową



Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa waniliowa:
  • 100 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ok. 1 kg śliwek (przekrojone na połówki, wydrylowane)
  • cukier puder do posypania


Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki szybko zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu ciasto wykładamy na formę do tarty (ok. 26 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C przez 20 min. Następnie zdejmujemy papier z obciążnikiem i pieczemy kolejne 5 minut. 



Składniki na masę waniliową dokładnie wymieszać ze sobą. Na dno podpieczonej tarty układamy połówki śliwek, a następnie wylewamy masę waniliową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. w 170 st.C. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego!






2 komentarze:

  1. zabieram przepis bo śliwki w tym roku obrodziły więc oprócz kompotów zrobię sobie pyszne ciasto :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. oszalałam patrząc na samo zdjęcie ... no i nie podarowałam :) spróbowałam :) REWELACJA :* ogromna za przepis :) od dzisiaj wchodzi na listę ulubionych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...