Kolejne danie jakie chcę Wam przedstawić w akcji "Wino do posiłku" to:
Grillowany bakłażan z mozzarellą
to danie współgrające z winem Celebro Argentina.
"Celebro Argentina to wino czerwone, półwytrawne
o wyraźnym zapachu dojrzałych,
czerwonych owoców o delikatnym
zakończeniu.W smaku dobrze zrównoważone.
Najlepiej podawać w temp. 16-18°C.
Znakomite do wołowiny i mięs z grilla."
Muszę się przyznać, że to moja pierwsza przygoda z bakłażanem.
Mile zaskoczyłam się smakiem jak i prostotą przyrządzania potrawy.
Szczerze polecam jeśli chcecie urozmaicić swoją kuchnię o nowe smaki.
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 150 g sera mozzarella (2 kulki)
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek rozmarynu (może być również suszony)
- oliwa
- cytryna
- sól i pieprz
Bakłażany umyć, pokroić na plasterki (5-7 mm), następnie posolić i skropić sokiem z cytryny.
Czosnek pokroić w plasterki, a rozmaryn podzielić na małe gałązki i umieścić na plastrach bakłażana. Posypać pieprzem i skropić olejem. Grillować* do uzyskania złotego koloru.
Taki grillowany bakłażan świetnie pasuje jako dodatek do grillowanego mięsa.
Jeśli chcesz podać bakłażan jako przekąskę, na koniec grillowania ułóż na nich plastry sera mozzarella i pozostaw na grillu na około 1 minutę, aż ser się lekko roztopi.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie to samo chciałam napisać, ładnie się prezentuje i na pewno super smakuje. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń