05 września 2013

Pizza z boczkiem, czerwoną cebulką i oliwkami



W kolejnej odsłonie akcji "Wino do posiłku"
przedstawiam Wam wino Celebro Italy.

"Celebro Italy to wino czerwone, półwytrawne.
wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, 
rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. 
Posiada delikatnie owocowy bukiet i doskonałą harmonię smaku.
Najlepiej podawać w temp. 16-18°C.  
Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy."




Pizza na cienkim cieście z ulubionymi dodatkami.


Składniki na ciasto: 
  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g oliwy
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Kiedy zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). Ciasto lekko obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując cienkie placki. Brzegi placków można pozawijać do środka tworząc wałek, ale można tę czynność pominąć. 

Sos pomidorowy:
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru (może być mniej lub więcej w zależności od naszego smaku)
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • oregano, bazylia
  • 2-3 łyżki oliwy

wszystkie składniki ze sobą połączyć i posmarować oba placki. 

Dodatki:
  • 250 g sera mozzarella (2 kulki)
  • 150 g boczku w plastrach
  • 1 mała czerwona cebulka, pokrojonej w plasterki
  • kilka oliwek, pokrojonych w plasterki
Na posmarowany sosem placek układamy składniki w podanej kolejności. 
Piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C z termoobiegiem. 




Patronem akcji "Wino do posiłku" jest Celebro.
Zapraszamy również na Facebook: Klub Celebro.


2 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie:) bardzo lubię takie pizze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pizzę właśnie z takimi składnikami!
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...