16 listopada 2013

Ciasto milionera


Widząc te ciasto na wielu blogach postanowiłam w końcu zrobić je sama... 
u mnie z małym dodatkiem w postaci siekanych orzechów włoskich... 
Pyszne! i super do wzięcia ze sobą jako słodką przekąskę zamiast batona. 


Składniki na ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na blaszce (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na 30 min. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C aż do zrumienienia.


Składniki na toffi: 
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru
  • garść posiekanych orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
lub
  • puszka gotowej masy kajmakowej ok.500 g

Na patelni rozpuścić masło, cukier i mleko. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna być złocista i gęsta*. Gotową masę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do wystudzenia.

Składniki na polewę czekoladową: 
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
Czekoladę rozpuścić  w kąpieli wodnej, dodać masło. Mieszać chwilę aż składniki się połączą. Polewę wylać na masę kajmakową i pozostawić do wystygnięcia. Można włożyć do lodówki.

Gotowe, schłodzone ciasto można pokroić na kwadraty i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 


* można zrobić test czy masa jest wystarczająco gęsta: szklany spodek wstawić do zamrażalnika, żeby się mocno schłodził. Następnie wyłożyć trochę masy i wstawić ponownie do zamrażalnika na kilka minut. Po schłodzeniu można sprawdzić gęstość masy. 





6 komentarzy:

  1. Aż chce się schrupać to ciasto ! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, chyba też zrobię sobie takie ciasto, wygląda na szybkie do wykonania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w miarę szybko się go robi jeśli stosuje się gotową masę kajmakową

      Usuń
  3. Słodko mi od samego patrzenia na nie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. TO SAME PYSZNOŚCI I BARDZO APETYCZNIE WYGLĄDA!



    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...