03 marca 2014

Chałwowe ciastka ze słonecznikiem i czekoladą



Chałwowe ciasteczka 
z dodatkiem prażonego słonecznika 
i gorzkiej czekolady... 
Słodkie, cienkie i chrupiące...
Przepyszne!

Składniki na ok 30 dużych ciastek:
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g chałwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g czekolady gorzkiej, drobno posiekanej
  • 5 łyżek słonecznika prażonego:
    • 5 łyżek nasion łuskanego słonecznika
    • 2 łyżki masła
    • 4 łyżki cukru 
Przygotować prażony słonecznik: masło, cukier i nasiona słonecznika umieścić na patelni, ciągle mieszając prażyć słonecznik, aż się zrumieni. Odstawić do wystudzenia. 

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać jajko a następnie pokruszoną chałwę, sól, sodę i mąkę. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i uprażony słonecznik, wymieszać. Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego w dużych odstępach. Na swojej blaszce ułożyłam 9 szt. Ciastka mocno się rozlewają i jak będą zbyt gęsto położone mogą się posklejać w pieczeniu. Piec w temp. 160 st.C z termoobiegiem przez 12-15 minut aż będą lekko brązowe. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, ale stygnąc szybko twardnieją i stają się chrupiące. 

W oryginalnym przepisie zamiast słonecznika jest sezam. Z braku sezamu dałam chrupiący słonecznik, który również idealnie pasuje do tych ciasteczek :)

* przepis wynaleziony na http://magazynwysowa.pl/



4 komentarze:

  1. Chałwa o jeden z moich ulubionych przysmaków. Jadłam ją pod wieloma postaciami i do tej pory, najchętniej sięgałam po tą stanowiącą nadzienie muffinów. Wydaje mi się jednak, że moje muffiny z chałwowym nadzieniem będą miały prawdziwą konkurencję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...