15 marca 2014

Chleb z kaszą jęczmienną



Kolejny pyszny chlebek, tym razem z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej.


Składniki na 1 chlebek:

Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
  • 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owinąć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 

Następnego dnia przygotować:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • 2 łyżki uprażonego siemienia lnianego
  • 1 łyżkę oliwy
  • 1 czubata łyżeczka soli

Do zaczynu dodać wodę, kaszę, siemię, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut. 
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...