11 lipca 2016

Ciasto a`la kinder country + wino Monte Santi

lidia wojtkowska

Tym razem przedstawiam Wam łakoć a`la Kinder.
Pyszne, kremowe ciasto na herbatnikach z dmuchaną pszenicą. 

W wersji dla dorosłych polecam podawać 
z winem deserowym Monte Santi Original.


Składniki: 
  • 150 g herbatników
  • 350 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 białe czekolady
  • 2 mleczne lub gorzkie czekolady
  • 3 szkl. dmuchanej pszenicy (np. Nestle Kangus lub Puffinki z Biedronki)

Masa biała: 
Czekoladę białą rozpuscić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. 200 ml śmietanki ubić na sztywną masę, dodać ok. 200 g serka mascarpone i wymieszać na najniższych obrotach miksera, dalej miksując dodawać ostudzoną czekoladę. Do masy dodać chrupki (pozostawiając garść do ozdobienia wierzchu) i wymieszać wszystko łyżką. 

Masa ciemna: 
Pozostałą ilość śmietanki (150 ml) ubić na sztywną masę, dodać resztę serka mascarpone i delikatnie miksując dodawać roztopioną czekoladę mleczną. 

Formę o wym. 21cm wyłożyć papierem lub folią spożywczą. Dno wyłożyć herbatnikami i wyłożyć białą masę, dokładnie dociskając łyżką. Na białą masę wyłożyć koleją warstwę herbatników i masę czekoladową. Wierzch delikatnie wyrównać i posypać pozostałymi chrupkami. 

Wstawić do lodówki i chłodzić przez parę godzin żeby masa dobrze stężała. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...