11 lipca 2016

Truskawki na cieście brownies pod pierzynką brzoskwiniową + wino Monte Santi


Lekkie, owocowe ciasto
 idealne do wina deserowego Monte Santi Original.

Truskawki na cieście brownies pod brzoskwiniową pierzynką...


Ciasto
  •  2 jajka
  • 50 g cukru
  • 17 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
Jajka utrzepać ze szczyptą soli, w trakcie ubijania dodawać cukier. Kiedy jajka będą pulchne dodać mąkę i kakao przesiane z  proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy (śr.22cm) wysmarowanej tłuszczem i piec w temp. 180 st. C przez 20 min. lub do suchego patyczka. 

Masa

  • 3 brzoskwinie (obrać ze skórki)
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 330 ml słodkiej śmietanki 30%
  • cukier puder - do smaku
  • 7 g żelatyny (1 łyżka)
  • 35 g wody
  • 0,4 kg truskawek
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. 
Brzoskwinie zblendować i dodać jogurt, dosłodzić do smaku. W osobnej misce śmietankę ubić na sztywną pianę. Do ubitej śmietany dodać masę przoskwiniowo-jogurtową i delikanie wymieszać. 
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub włożyć na kilka sekund do mikrofali, aby była płynna. Uwaga! nie wolno zagotować żelatyny. 
Rozpuszczoną żelatynę dodać do powstałej wcześniej masy i wymieszać. 

Formę w której piekło się ciasto umyć, osuszyć i wyłożyć folią spożywczą. Włożyć do foremki upieczone ciasto, na nie poukładać truskawki i zalać masą brzoskwiniową. Wstawić do lodówki, aby masa stężała. 
Wierzch ciasta po stężeniu można dowolnie udekorować. 








1 komentarz:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...