11 lipca 2016

Czekoladowa rolada z karmelizowanymi wiśniami + wino Monte Santi



Moją ostatnią propozycją do wina deserowego
Monte Santi Original 
jest rolada czekoladowa ze śmietanową masą
z karmelozowanymi wiśniami. 


Ciasto
  • 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 30 g kakao 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostudzenia. Biała ubić z dodatkiem szczypty soli, na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kako, mąkę, roztopioną czekoladę i mleko. Wymieszać dokładnie łyżką. Do żółtek dodać 2 łyżki ubitych białek i wymieszać aby rozluźnić masę, dodać pozostałe białka i delikatnie wymieszać łyżką. 

Formę o wymiarach 35x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku przez ok. 20 min. w temp. 180 st. C.

Masa:
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g serka mascarpone 
  • 200 g wydrylowanych wiśni
  • 10 łyżeczek cukru
Wiśnie wyłożyć na patelnię i zasypać cukrem, smażyć wiśnie aż syrop będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. 
Śmietankę ubić na sztywną masę, dodać serek mascarpone i roztopioną czekoladę, Delikatnie wymieszać. 
Masę wyłożyć na upieczony, wystudzony biszkopt, pozostawiając 5 cm suchego placka od węższej strony ciasta. Na masę wyłożyć ostudzone wiśnie. 
Tak przygotowany placek zwinąć w roladę i zawinąć w papier po upieczonym cieście. Włożyć do lodówki aby ciasto stężało. 

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą, ja jednak zrezygnowałam z tych opcji. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...