Pyszny i prosty w wykonaniu deser,
do którego pasują najrozmaitsze dodatki -
od sosów karmelowych, czekoladowych
po bardziej wyraziste - owocowe.
Składniki na 5 porcji po 100ml:
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii
- 75 ml mleka 3,2%
- 425 ml śmietanki 30%
- 60 ml wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny
Wlewamy do rondelka mleko, kremówkę, cukier, wydłubane z wanilii ziarenka oraz rozcięte strąki. Całość podgrzewamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu wyjąć strąki wanilii.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do rondelka ze śmietanką.
Rondelek wstawiamy do naczynia wypełnionego zimną wodą i co kilkanaście minut mieszamy aż do momentu, gdy mikstura zacznie lekko się ścinać.
Przelewamy śmietankę do niewielkich foremek o pojemności 100 ml lub większych, najlepiej jeśli są to foremki silikonowe. Każdy pojemnik przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki aby masa się schłodziła.
Sos czekoladowy:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (można również użyć mlecznej)
- 5 łyżek słodkiej śmietanki
Śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej.
Schłodzone panna cotty wyjmujemy w pojemników* na talerzyki i polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy malinami.
Smacznego!
* gdyby były problemy z wyjęciem deseru z pojemników, można na chwilę pojemnik zanurzyć w ciepłej wodzie, ale nie za długo gdyż śmietanka szybko się rozpuszcza.
Ależ smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń