06 października 2013

Waniliowa Panna Cotta z sosem czekoladowym i malinami



Pyszny i prosty w wykonaniu deser, 
do którego pasują najrozmaitsze dodatki -
od sosów karmelowych, czekoladowych 
po bardziej wyraziste - owocowe. 


Składniki na 5 porcji po 100ml:

  • 50 g cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 75 ml mleka 3,2% 
  • 425 ml śmietanki 30%
  • 60 ml wrzątku 
  • 2 łyżeczki żelatyny
Wlewamy do rondelka mleko, kremówkę, cukier, wydłubane z wanilii ziarenka oraz rozcięte strąki. Całość podgrzewamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu wyjąć strąki wanilii. 
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i wlewamy do rondelka ze śmietanką. 
Rondelek wstawiamy do naczynia wypełnionego zimną wodą i co kilkanaście minut mieszamy aż do momentu, gdy mikstura zacznie lekko się ścinać. 
Przelewamy śmietankę do niewielkich foremek o pojemności 100 ml lub większych, najlepiej jeśli są to foremki silikonowe. Każdy pojemnik przykrywamy kawałkiem folii spożywczej i wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki aby masa się schłodziła.

Sos czekoladowy:
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (można również użyć mlecznej)
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
Śmietankę wraz z połamaną na kawałki czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. 

Schłodzone panna cotty wyjmujemy w pojemników* na talerzyki i polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy malinami. 

Smacznego!

* gdyby były problemy z wyjęciem deseru z pojemników, można na chwilę pojemnik zanurzyć w ciepłej wodzie, ale nie za długo gdyż śmietanka szybko się rozpuszcza.




1 komentarz:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...