18 grudnia 2013

Paszteciki kapuściano-grzybowe


Paszteciki kapuściano-grzybowe, czy tzw. kapuśniaczki
to świetny i prosty przepis na świąteczne danie. 
Podane z barszczem czerwonym smakują wyśmienicie.


Składniki na około 4 duże blaszki z piekarnika:

Ciasto:
  • 1 kg mąki 
  • 1,5 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g drożdży, świeżych
  • 1 szkl. gęstej śmietany 18%
  • do posypania: mak
  • barszcz czerwony ekspresowy np. Knorr*
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i jajkami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Włożyć do miski wysypanej mąką i odstawić do lodówki na 30 minut. 

Farsz: 
  • 1 kg kapusty kiszonej, posiekanej
  • 300 g pieczarek, obranych startych na tarce
  • 2 cebule, posiekane w kostkę
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • majeranek, sól i pieprz, do smaku
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekaną kapustę i pieczarki. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego farszu dodać jajka i dokładnie wymieszać. 

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt, na grubość ok 5 mm, posmarować farszem i zwijać. Zwinięte ciasto z farszem pokroić na dowolne kawałki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C aż do zrumienienia. 

Gotowe paszteciki podawać z gorącym czerwonym barszczem. 

Smacznego!

Dzięki firmie Knorr i portalowi Uroda i Zdrowie otrzymałam do wypróbowania
barszcz czerwony ekspresowy Knorr. 
Cóż, jest to wyjście, jeśli nie mamy czasu na zrobienie zakwasu buraczanego i ugotowaniu na nim tradycyjnego, prawdziwego barszczu. 
Barszcz z torebki jest dobry w smaku, ale jednak zachęcam
do samodzielnego przygotowania go szczególnie na Święta. 
Przecież barszcz z torebki to nie to samo co ugotowany 
ze świeżych i naturalnych składników.  



* wpis posiada lokowanie produktu


Domowe pieczywo i bułki


2 komentarze:

  1. bardzo apetyczne te paszteciki barszczyk także

    OdpowiedzUsuń
  2. paszteciki bardzo foremne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...