12 stycznia 2014

Mini-pączki


Z grubsza miesiąc pozostał do Tłustego Czwartku, 
więc do tego czasu przygotuję dla Was kilka pomysłów
 na karnawałowe słodkości! 
Dziś przedstawiam Państwu mini-pączusie...
Takie malutkie i słodziutkie :) 
Według mnie są mniej pracochłonne niż tradycyjne pączki nadziewane, 
dlatego też polecam nie tylko w karnawale. 

Składniki na 2 duże miski pączusiów:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru (5 łyżek)
  • 250 ml ciepłego mleka (max. 30st.C)
  • 4 żółtka
  • 50 g oleju (6 łyżek)
  • 500 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżki rumu lub wódki
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia (ja użyłam obu w proporcji 2:1)
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać połowę porcji cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Do miski wlać drożdże, utarte żółtka i dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto w maszynie (3-4 min.) lub ręcznie (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto podsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wycinać kółka o śr. 2-3 cm np. kieliszkiem. Gotowe kółeczka ułożyć na macie silikonowej lub blacie posmarowanym olejem. Poczekać aż zaczną rosnąć (ok.15-20 minut) i smażyć w garnku lub patelni na głębokim oleju (temp. 175-185 st.C), na złoty kolor z obydwu stron. 

Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do przestygnięcia.

Przy smażeniu można zastosować pomysł obciążając pączki np. koszykiem do smażenia frytek tak, żeby były całkowicie zanurzone w oleju. W tym wypadku garnek musi być niewiele większy od koszyka, aby dobrze zanurzyć w oleju pączki. 
Taki myk skróci ogólny czas poświęcony na smażenie pączków. 

lukier: 
  • 1 szkl. cukru
  • sok z połowy cytryny
  • mleko
Cukier zmielić w młynku, dodać do niego sok z cytryny i dokładnie rozmieszać. Mleko dolewać małymi porcjami aby uzyskać dość rzadką konsystencję (mniej więcej taką jaką ma olej). Część pączków przełożyć do dużej miski i polać odrobiną lukru, znów włożyć część pączków i polać lukrem, delikatnie wymieszać łyżką i wykładać na papier do pieczenia aby lukier zastygł. Można posypać kandyzowaną skórką pomarańczową. Tak postąpić z resztą pączków. Można również pączki obtoczyć w cukrze pudrze. 



Inspiracja: Wypieki z pasją

Bardzo Tłusty Czwartek 2014

6 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie apetycznie! Porywam co najmniej pięć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 to na jeden ząb :) proszę się częstować ;)

      Usuń
  2. Świetny przepis. Chętnie zrobię, żeby zjeść. Tak smacznie wyglądają. Ale zajrzę po... jeszcze inny przepis. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis wypróbowany! ekstra! :) tylko lukier zrobiłam inaczej - bo nie wiem sama dlaczego, ale Twój przepis na lukier mi umknął, może dlatego, że jest napisany osobno. wypróbuję go następnym razem. aha, zrobiłam z 3/4 składników i wyszło mi aż 60 maluuuuutkich pączusiów (nadziałam je konfiturą z dzikiej róży). pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i dziękuję za miłe słowa :) pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...