16 stycznia 2014

Słonecznikowiec - niesamowicie pyszne ciasto!


Słonecznikowiec - na samo wspomnienie ślinka cieknie :)
To ciasto jest po prostu niesamowicie pyszne!
Musicie spróbować! 


Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Białka lekko ubić i partiami dodawać cukier, ciągle miksując. Kiedy białka będą dobrze ubite nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane ze sobą mąkę, kakao, budynie i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć na blaszkę o wym. ok. 25x40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony i dobrze ostudzony biszkopt przeciąć na pół tworząc 2 cienkie blaty. 

Składniki na prażony słonecznik:
  • 300 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
Masło rozpuścić z cukrem na patelni, dodać słonecznik i prażyć, ciągle mieszając, aż słonecznik się zezłoci. Odstawić do wystudzenia. Ostudzony słonecznik może być posklejany, ale to nie stanowi problemu. Pukając lekko łyżką rozłupać go na sypkie ziarna.

Składniki na masę: 
  • 1 kostka masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowana w wodzie przez ok.3 godz.) 
  • 3/4 porcji prażonego słonecznika
Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ciągle miksując dodawać po łyżce masy kajmakowej. Do gotowej masy dodać prażony słonecznik i wymieszać. 

Na blat biszkoptu wyłożyć połowę masy i przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masy, wyrównać i posypać pozostałym słonecznikiem. Odstawić do lodówki aby masa stężała. 

Smacznego! 


16 komentarzy:

  1. Robiłam! Ciasto zniknęło w mgnieniu oka, jedno z najlepszych jakie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda to musi tak samo smakować))

    OdpowiedzUsuń
  3. taki sam jak moje wypieki? :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba nie :) przepis dostałam od Mamy w święta i jakieś 2 tyg, temu zrobiłam ciasto z jej przepisu... a też widziałam, że P.Dorota wstawiła u siebie na blogu, ale przepisu nie weryfikowałam. W internecie również jest kilka jego wersji choć nieznacznie się różnią. Ważne że ciasto wyśmienicie smakuje :)

      Usuń
  4. Ciekawy (bo nie spotkałam się ze słonecznikiem z wypiekiem) i, jak na warstwowe ciasto, tani przepis :). Chyba wypróbuje ten weekend.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam bardzo podobne ciasto. Masz rację, jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam, też go robię, jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polcam każdemu kto jeszcze nie próbował! u mnie w domu to hit szczególnie dzieciom posmakowało, jak to mówią: ciasto z ziarenkami :)

      Usuń
  8. Mmm, to już nie muszę dalej szukać jakie by tu ciasto dzisiaj upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) jest na prawdę pyszne! proszę o relację z degustacji :)

      Usuń
  9. Mam pytanie czy dodac 1 lyzke proszu do pieczenia,czy 1 lyzeczke proszku ..pozdrawiam ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 płaska łyżka lub jak kto woli 2 łyżeczki :)

      Usuń
  10. Mam takie obawy co do masy,czy to jest wystarczajaca ilosc na duza blaszkę? Tylko jedna kostka masla i jedna masa kajmakowa? Czy ciasto nie jest bardzo plaskie ? Zadaję to pytanie, bo mam zamiar zrobic na urodziny, a gosci bedzie sporo :)

    Justyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem szczerze, że ciasto nie jest napakowane masą. Jeśli masz mieć dużo gości to możesz śmiało zrobić 1,5 porcji ciasta (biszkopt, masa i słonecznik) bo ciasto jest przepyszne i na pewno niewiele (jak nie wcale:-) zostanie po imprezie :)

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...