Nie tylko dzieci ale i dorośli przepadają za pizzą.
Wbrew pozorom jest to proste i łatwe do wykonania danie.
A każdy może dobrać dodatki według własnego smaku :)
Jednak nie należy przesadzić z ilością dodatków, gdyż ciasto jest bardzo cienkie .
U nas ostatnio sprawdza się zasada, że im mniej tym smaczniej.
Składniki na ciasto:
- 180 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g oliwy
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Kiedy zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). Ciasto lekko obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując cienkie placki. Brzegi placków można pozawijać do środka tworząc wałek, ale można tę czynność pominąć.
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych
- przyprawa do Pizzy po sycylijsku Kamis*
Dodatki na 2 pizze:
- 250 g (2 kulki) sera mozzarella
- 200 g boczku w plasterkach
- oliwki (ok. 20 szt)
Ser mozzarella pokroić na cienkie plastry, położyć na wysmarowane sosem pomidorowym placki, następnie układamy plastry boczku i oliwki.
Pizzę piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C z termoobiegiem
* wpis zawiera lokowanie produktu
mniam, mniam-palce lizać
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńSuper pizza, lubię z mozzarellą, ja dziś robię na kolację wg Orasy, razową z salami, warzywami i pesto, mniam :)
OdpowiedzUsuń