23 stycznia 2014

Pizza z boczkiem, mozzarellą i oliwkami



Nie tylko dzieci ale i dorośli przepadają za pizzą. 
Wbrew pozorom jest to proste i łatwe do wykonania danie.
A każdy może dobrać dodatki według własnego smaku :)
Jednak nie należy przesadzić z ilością dodatków, gdyż ciasto jest bardzo cienkie .
U nas ostatnio sprawdza się zasada, że im mniej tym smaczniej.


Składniki na ciasto: 

  • 180 g ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g oliwy
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka oregano
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Kiedy zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). Ciasto lekko obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując cienkie placki. Brzegi placków można pozawijać do środka tworząc wałek, ale można tę czynność pominąć. 

Sos pomidorowy:
Pomidory zmiksować i dodać przyprawę, odstawić na 15 minut. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu. 



Dodatki na 2 pizze: 
  • 250 g (2 kulki) sera mozzarella
  • 200 g boczku w plasterkach
  • oliwki (ok. 20 szt)
Ser mozzarella pokroić na cienkie plastry, położyć na wysmarowane sosem pomidorowym placki, następnie układamy plastry boczku i oliwki. 

Pizzę piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C z termoobiegiem






* wpis zawiera lokowanie produktu

3 komentarze:

  1. mniam, mniam-palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pizza, lubię z mozzarellą, ja dziś robię na kolację wg Orasy, razową z salami, warzywami i pesto, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...