26 stycznia 2014

Olej z nutą bazylii i kolorowego pieprzu


Świetny olej aromatyzowany, idealny do sałatek, sosów i marynat...

Składniki:
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • garść świeżych listków bazylii, drobno posiekanej 
  • 0,5 l dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek
Zioła wsypać do butelki i zalać olejem. Odstawić w ciemne miejsce na kilka dni aby nabrał aromatu. Po tygodniu można olej odcedzić od ziół i przechowywać w ciemnym miejscu nawet do kilku miesięcy, o ile nie zostanie wcześniej zużyty :)

Analogicznie można zrobić aromatyzowaną oliwę czosnkiem lub innymi ulubionymi dodatkami. 

Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. olej pewnie bardzo aromatyczny, ale mnie zachwyciło - przyznam się - zdjęcie. bardzo optymistyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olej bardzo smaczny do pizzy czy sałatek.... w porównaniu ze sklepowym kosztuje niewiele, a zrobić warto :)

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...