Pyszna i łatwa w wykonaniu rolada, wyszperana u Anyżkowo,
przypominająca w smaku znany nam batonik kokosowy :)
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 60 g stopionego masła lub oleju
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania należy stopniowo dodawać cukier. Ciągle trzepiąc dodawać po jednym żółtku. Dodać masło i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 min. w temp. 180 st.C. Biszkopt zwinąć w roladę wraz ze ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
Składniki na krem kokosowy:
- 3 szkl. mleka
- 1/4 szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 200 g masła
- 200 g wiórków kokosowych
W garnku zagotować 2,5 szkl. mleka, wsypać cukier i wiórki. Gotować 10 minut. Dodać pokrojone masło i wymieszać. W reszcie mleka wymieszać budyń i dodać do gorącej masy kokosowej. Podgrzewać aż do zgęstnienia. Ostudzoną masą posmarować biszkopt.
Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce min. 3 godz.
Smacznego!
Jaka piękna rolada, pyszności :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, aż chce się zjeść! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie !
OdpowiedzUsuńo matulu!!! jakie rozkoszne !!!
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda na pewno pyszne
OdpowiedzUsuń