18 czerwca 2013

Rolada kokosowa


Pyszna i łatwa w wykonaniu rolada, wyszperana u Anyżkowo
przypominająca w smaku znany nam batonik kokosowy :)


Składniki na biszkopt: 
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 60 g stopionego masła lub oleju
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania należy stopniowo dodawać cukier. Ciągle trzepiąc dodawać po jednym żółtku. Dodać masło i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 min. w temp. 180 st.C. Biszkopt zwinąć w roladę wraz ze ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na krem kokosowy:
  • 3 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
  • 200 g wiórków kokosowych
W garnku zagotować 2,5 szkl. mleka, wsypać cukier i wiórki. Gotować 10 minut. Dodać pokrojone masło i wymieszać. W reszcie mleka wymieszać budyń i dodać do gorącej masy kokosowej. Podgrzewać aż do zgęstnienia. Ostudzoną masą posmarować biszkopt. 
Wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce min. 3 godz.  

Smacznego!


5 komentarzy:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...