06 czerwca 2013

Chleb ze słonecznikiem


Kolejny pyszny domowy chlebek na zakwasie 
z dodatkiem nasion słonecznika i siemienia lnianego. 

Składniki na 1 chleb: 

Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
  • 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
  • 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc. 


Następnego dnia przygotować:

  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 30 g nasion obłuskanego słonecznika
  • 30 g nasion uprażonego siemienia lnianego
  • 1 łyżkę oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Do zaczynu resztę składników. Wymieszać do połączenia. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut. 
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm mój ulubiony zestaw...siemię i słonecznik. Poproszę dwie kromalki na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypiekam w domu sama chleb twój przepis jest rewelacyjny tylko, że do tej pory używałam klasycznego miksera, który często nie radził sobie z przygotowaniem masy, bo była zbyt zwarta :/ Musze poszukać mikssa, który ma wiekszą moc i będzie się zacinał. Philips ma ciekawy produkt, którym można automatyczne przygotować ciasto na chleb, wystarczy tylko wciskac przycis i voilà gotowe! Właśnie tak by mi się Przydał :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...