Kolejny pyszny domowy chlebek na zakwasie
z dodatkiem nasion słonecznika i siemienia lnianego.
Składniki na 1 chleb:
Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
- 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
- 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Następnego dnia przygotować:
- 2 szklanki mąki luksusowej
- 1/2 szklanki wody
- 30 g nasion obłuskanego słonecznika
- 30 g nasion uprażonego siemienia lnianego
- 1 łyżkę oliwy
- 1 łyżeczka soli
Do zaczynu resztę składników. Wymieszać do połączenia. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce.
Smacznego!
Mmm mój ulubiony zestaw...siemię i słonecznik. Poproszę dwie kromalki na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńWypiekam w domu sama chleb twój przepis jest rewelacyjny tylko, że do tej pory używałam klasycznego miksera, który często nie radził sobie z przygotowaniem masy, bo była zbyt zwarta :/ Musze poszukać mikssa, który ma wiekszą moc i będzie się zacinał. Philips ma ciekawy produkt, którym można automatyczne przygotować ciasto na chleb, wystarczy tylko wciskac przycis i voilà gotowe! Właśnie tak by mi się Przydał :)
OdpowiedzUsuń