09 kwietnia 2014

Groszki z cieciorki


Pyszna i zdrowa przekąska, która śmiało może zastąpić niezdrowe chipsy :)
Ale uwaga na zęby, groszki są bardzo twarde!


Składniki na 1 szkl. groszków: 
  • puszka cieciorki*
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżeczki ulubionych przypraw
Cieciorkę odsączyć z wody i osuszyć lekko ręcznikiem papierowym, przełożyć do miski, wlać olej i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, partiami dodawać przyprawy tak, aby wszystkie ziarna były obtoczone. Cieciorkę wyłożyć na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 170 st.C przez ok. 45 minut. 

Jeśli nie chcemy otrzymać zbyt twardych groszków trzeba skrócić czas pieczenia. Podczas pieczenia można spróbować i skontrolować twardość groszków, jeśli ich twardość i smak nam odpowiada, można przerwać pieczenie. 


*można użyć zwykłej cieciorki uprzednio mocząc ją w wodzie przez noc. 

1 komentarz:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...