Pyszna i zdrowa przekąska, która śmiało może zastąpić niezdrowe chipsy :)
Ale uwaga na zęby, groszki są bardzo twarde!
Składniki na 1 szkl. groszków:
- puszka cieciorki*
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2-3 łyżeczki ulubionych przypraw
Cieciorkę odsączyć z wody i osuszyć lekko ręcznikiem papierowym, przełożyć do miski, wlać olej i dokładnie wymieszać. Ciągle mieszając, partiami dodawać przyprawy tak, aby wszystkie ziarna były obtoczone. Cieciorkę wyłożyć na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temp. 170 st.C przez ok. 45 minut.
Jeśli nie chcemy otrzymać zbyt twardych groszków trzeba skrócić czas pieczenia. Podczas pieczenia można spróbować i skontrolować twardość groszków, jeśli ich twardość i smak nam odpowiada, można przerwać pieczenie.
*można użyć zwykłej cieciorki uprzednio mocząc ją w wodzie przez noc.
świetny jest:) tez taki jadam:)
OdpowiedzUsuń