22 kwietnia 2014

Zupa krem z pokrzywy


Może nie wszyscy wiedzą, że ten wszechobecny, popularny chwast – pokrzywa,
 ma niesamowicie cenne dla naszego organizmu właściwości.

Dostarcza nam sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu);
oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;
przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie;
oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe, 
wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;
obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi;
posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny
 i czerwonych krwinek w organizmie, 
w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;
uodparnia organizm;
usprawnia przemianę materii;
przywraca właściwy apetyt;
przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.

O zbieraniu i przetwarzaniu pokrzywy warto pomyśleć na wiosnę,
 gdyż w tym czasie bardzo przydadzą się naszemu organizmowi wszelkie kuracje wzmacniająco – oczyszczające. 



Składniki na 4 porcje:
  • ok. 100 g świeżej pokrzywy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 ziemniaków
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 50 g żółtego sera, startego 
  • sól i pieprz do smaku
Pokrzywę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z cebulą wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą ugotowane. Dodać posiekaną pokrzywę i gotować jeszcze ok. 5 minut. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane startym serem. 

Smacznego! 






Wiosenne zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...