Może nie wszyscy wiedzą, że ten wszechobecny, popularny chwast – pokrzywa,
ma niesamowicie cenne dla naszego organizmu właściwości.
Dostarcza nam sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu);
oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;
przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie;
oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe,
wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;
obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi;
posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny
i czerwonych krwinek w organizmie,
w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;
uodparnia organizm;
usprawnia przemianę materii;
przywraca właściwy apetyt;
przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.
O zbieraniu i przetwarzaniu pokrzywy warto pomyśleć na wiosnę,
gdyż w tym czasie bardzo przydadzą się naszemu organizmowi wszelkie kuracje wzmacniająco – oczyszczające.
Składniki na 4 porcje:
- ok. 100 g świeżej pokrzywy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziemniaków
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki śmietany 18%
- 50 g żółtego sera, startego
- sól i pieprz do smaku
Pokrzywę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z cebulą wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą ugotowane. Dodać posiekaną pokrzywę i gotować jeszcze ok. 5 minut. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane startym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!