W kolejnej odsłonie akcji "Wino do posiłku"
przedstawiam Wam wino Celebro Italy.
"Celebro Italy to wino czerwone, półwytrawne.
wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron,
rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii.
Posiada delikatnie owocowy bukiet i doskonałą harmonię smaku.
Najlepiej podawać w temp. 16-18°C.
Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy."
Pizza na cienkim cieście z ulubionymi dodatkami.
Składniki na ciasto:
- 180 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g oliwy
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Kiedy zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). Ciasto lekko obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując cienkie placki. Brzegi placków można pozawijać do środka tworząc wałek, ale można tę czynność pominąć.
Sos pomidorowy:
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru (może być mniej lub więcej w zależności od naszego smaku)
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- oregano, bazylia
- 2-3 łyżki oliwy
wszystkie składniki ze sobą połączyć i posmarować oba placki.
Dodatki:
- 250 g sera mozzarella (2 kulki)
- 150 g boczku w plastrach
- 1 mała czerwona cebulka, pokrojonej w plasterki
- kilka oliwek, pokrojonych w plasterki
Na posmarowany sosem placek układamy składniki w podanej kolejności.
Piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C z termoobiegiem.
Patronem akcji "Wino do posiłku" jest Celebro.
Zapraszamy również na Facebook: Klub Celebro.
wygląda rewelacyjnie:) bardzo lubię takie pizze:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę właśnie z takimi składnikami!
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w konkursie - http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html