Dzięki firmie Jantoń mam przyjemność uczestniczyć
w promowaniu wina Celebro w akcji "Wino do posiłku".
Więcej o Celebro możecie przeczytać na stronie http://www.celebro.com.pl/
jak również w Klubie Celebro na Facebooku.
"Celebro to wino, które powstało, by towarzyszyć posiłkom.
Dobrze dobrane do potrawy podnosi jej walory smakowe i pozwala
w pełni korzystać z rozkoszy podniebienia.
Pod marką Celebro produkowane są dwie odmiany wina białego:
francuskie i hiszpańskie oraz dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie.
Wino to dobry towarzysz romantycznych spotkań przy świecach
i dyskusji o tym co ważne i błahe.
To także sprawdzony kompan dobrej zabawy,
dodający jej brakującej nam zwykle na co dzień fantazji.
Skosztuj Celebro.
Odkorkuj wyobraźnię."
Dzisiaj pragnę Wam przedstawić Celebro France.
Wino białe, półwytrawne o złocisto żółtej barwie,
pełne przyjemnych cytrusowych aromatów.
Łagodne w smaku, orzeźwiające z owocową nutą.
Doskonałe do serów, drobiu i sałatek.
Idealne jako aperitif.
Wino Celebro France idealnie pasuje do potrawy, którą chciałam Wam przedstawić.
Pałki drobiowe słodko-kwaśne
Składniki:
- 8 pałek drobiowych
- sok z cytryny
- sól, pieprz, majeranek, olej
- 2 szklanki białego wina Celebro France
- 50 ml żubrówki (u mnie żubrówka palona)
- 1 łyżka miodu
Świeże pałki drobiowe umyć, oczyścić i osuszyć. Oprószyć majerankiem, solą i pieprzem.
Przygotować marynatę łącząc wino z żubrówką i miodem. Pałki ułożyć w salaterce i zalać marynatą. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc do następnego dnia.
Przygotowanie:
Wersja 1: odsączone z marynaty pałki smarujemy olejem, posypujemy majerankiem, a następnie grillujemy często obracając i smarując marynatą.
Wersja 2 (której użyłam): odsączone pałki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu na patelni grillowej, na złoty kolor. Następnie podlewając marynatą co jakiś czas, dusić pałki pod przykryciem ok. 40 min. Na koniec doprawić (jeśli potrzeba) powstały z marynaty sos, solą i pieprzem.
Tak przygotowane pałki przed podaniem skropić sokiem z cytryny (pominęłam) i podawać z francuską bagietką. W wersji obiadowej: z ziemniakami lub ryżem i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!