W kolejnej odsłonie "Wino do posiłku":
Słoneczna tarta brzoskwiniowa,
Słoneczna tarta brzoskwiniowa,
do której idealnie pasuje francuskie różowe wino Celebro.
"Różowe wino Celebro słynie ze swej delikatności.
Jest jak muśnięcie wiatru, przynoszącego zapach śródziemnomorskiej plaży.
Obiecuje chwile odpoczynku, spokoju i harmonii.
Orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów ciast i deserów."
Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 70 g cukru pudru
Masa waniliowa:
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 60 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki szybko zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu ciasto wykładamy na formę do tarty (ok. 26 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C przez 20 min. Następnie zdejmujemy papier z obciążnikiem i pieczemy kolejne 5 minut.
Składniki na masę waniliową roztrzepać ze sobą. Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, a następnie dodajemy resztę masy waniliowej. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. w 160 st.C. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Smacznego!
O jak fajnie...dostałam kawał ciacha i mi jeszcze kielonek polali:))
OdpowiedzUsuńPyszna kremowa tarta, na lato idealna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńteż dziś piekłam podobną, ale z dodatkiem sera:)
OdpowiedzUsuń